00000

Läcker fläskfilégratäng. Fläskfilé i ugn gratineras under ett täcke med italienska smaker. Skiva fläskfilén innan gratineringen – då är det lättare att servera.

För 4 personer

Ingredienser

500 g fläskfilé
500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Italienskt täcke

0,5-1 pkt mozzarella (à 125 g)
1 basilika kruka
25 g valnötskärnor
50 g paprika grillad, färdig på burk
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
0,5 krm peppar

Sås

3 dl sky + vatten
2 msk kalvfond konc
1 msk maizenaredning ljus
1 dl crème fraiche
1 tsk soja
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

potatisklyftor
haricots verts
sallad

Fläskfilégratäng i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
  2. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
  3. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
  4. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.
  5. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och crème fraîche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
  6. Servera ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.

 

Här får du tips på de bästa vinerna som passar till fläskfilé.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette