Fläskfilé i ugn med örtsås
Ingredienser
- 600 g fläskfilé
- 600 g fläskfilé
- 1 tsk salt
- 1 - 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk smör
ÖRtsås
- 1 grönsaksbuljongstärning
- 1 dl vatten
- 2 dl crème fraiche - lätt (15 %)
- 1 - 1.5 msk dijonsenap
- 1 msk konjak
- 1 vitlöksklyfta - pressad
- 0,5 dl gräslök - hackad
- 0,5 dl persilja - hackad
- 1 pkt kryddkrasse
Ris
- 1 pkt bacon - (140 g)
- 3 dl ris
- 0,5 tsk salt
- 1 dl paprika - grillad, i vatten
- 2 tomater
- 1 dl lök - rostad
- 0,5 dl persilja - hackad
- salt - eventuellt
Gör så här
-
Örtsås: Sätt ugnen på 150°. Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraîche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.
-
Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.
-
Fläskfilé: Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.
-
Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.
-
Fräs riset i baconfettet 3-4 min under omrörning. Häll över vatten. Tillsätt saltet.
-
Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme enligt anvisning på förpackningen.
-
Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.