Fläskfilé i ugn med örtsås

Recept på helstekt fläskfilé. Enkelt recept på hel fläskfilé i ugn med bacondoftande ris och örtsås.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 - 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

ÖRtsås

  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche - lätt (15 %)
  • 1 - 1.5 msk dijonsenap
  • 1 msk konjak
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • 1 pkt kryddkrasse

Ris

  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 3 dl ris
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl paprika - grillad, i vatten
  • 2 tomater
  • 1 dl lök - rostad
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • salt - eventuellt

Gör så här

  1. Örtsås: Sätt ugnen på 150°. Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraîche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.

  2. Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.

  3. Fläskfilé: Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.

  4. Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.

  5. Fräs riset i baconfettet 3-4 min under omrörning. Häll över vatten. Tillsätt saltet.

  6. Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme enligt anvisning på förpackningen.

  7. Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!