Fläskbog med äppelsås

44444

För 6 person(er)

Ingredienser

1,3 kg fläskbog med svålen kvar, benfri
1 msk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 lök, gul
1 äpple
4-5 dl vatten
900 g mandelpotatis

Sås:

sky från stekningen, + vatten till 3 dl
1 dl vispgrädde
1 kalvbuljongtärning
2 msk vetemjöl
2 msk gelé, röd- eller svartvinbärs
1 äpple

Tillbehör:

500 g brysselkål
persilja, finhackad

1. Sätt ugnen på 175°. Skär skåror genom svålen med en vass kniv, både längs- och tvärgående, så att det bildas ett rutmönster. Salta och peppra bogen runtom. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och grovhacka äpplet. Lägg lök- och äppelhack i en ugnssäker form och lägg bogen ovanpå. Häll på ca 1 dl vatten och ställ i nedre halvan av ugnen.

2. Ös köttet med steksky då och då och häll på mer vatten så att det inte torkar ut i formens botten och blir bränt. Skala potatisarna. När köttet stekt ca 1 timme läggs de ner i samma form. Sätt in en stektermometer i bogen och fortsätt ösa köttet och vända potatisarna då och då. 

3. Ta upp köttet när innertemperaturen är 72° och lägg det att vila på ett fat. Lyft över potatisarna till en annan ugnssäker form, öka ugnsvärmen till 225° och låt potatisarna steka vidare tills de får fin färg. Koka brysselkål. Blanda den stekta potatisen med finhackad persilja. Skär köttet i jämna skivor. 

4. Sås: Sila stekskyn genom en finmaskig sil. Mät  mängden och tillsätt vatten så att det blir 3 dl. Häll i en kastrull och tillsätt grädde och buljongtärning. Koka upp och låt koka ca 5 min. Rör ut mjöl
i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ca 5 min. Blanda ner gelé och fint tärnat äpple strax före servering.