4.34.34.34.34.3

Recept på flapjacks. Flapjack är en havrekaka eller energibar bakad på plåt, ursprungligen från Storbritannien. Receptet kan varieras med torkad frukt och bär och nötter.

För 1 40 bitar

Ingredienser

2 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
3 msk råsocker, + 2 msk
125 g smör
1/2 dl ljus sirap
1 krm salt
6 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

30 min + 20 min i ugn

Flapjacks – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda hallon, blåbär och 3 msk socker i en liten kastrull och låt det sjuda utan lock ca 5 min. Ställ åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner 2 msk socker, sirap, salt och havregryn. Rör till en massa. Blanda ner vaniljsockret.
  3. Klä en liten, ca 20 x 20 cm, ugnssäker form med bakplåtspapper. Platta ut hälften av havregrynssmeten i bottnen och pressa lätt till en jämn botten. Fördela hallonblandningen ovanpå och bred ut resten av havregrynssmeten överst. Platta till lite grann.  Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt det svalna i formen.
  4. Lyft upp kakan när den är ljummen och skär i bitar. Lägg bitarna glest att kallna. Packa i plastlådor med smörgåspapper mellan lagren.
Fler recept med: Bakning, Övrigt