Flapjacks

Recept på flapjacks. Flapjack är en havrekaka eller energibar bakad på plåt, ursprungligen från Storbritannien. Receptet kan varieras med torkad frukt och bär och nötter.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 dl hallon - frysta
  • 1 dl blåbär - frysta
  • 3 msk råsocker - + 2 msk
  • 125 g smör
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1 krm salt
  • 6 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda hallon, blåbär och 3 msk socker i en liten kastrull och låt det sjuda utan lock ca 5 min. Ställ åt sidan.

  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner 2 msk socker, sirap, salt och havregryn. Rör till en massa. Blanda ner vaniljsockret.

  3. Klä en liten, ca 20 x 20 cm, ugnssäker form med bakplåtspapper. Platta ut hälften av havregrynssmeten i bottnen och pressa lätt till en jämn botten. Fördela hallonblandningen ovanpå och bred ut resten av havregrynssmeten överst. Platta till lite grann.  Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt det svalna i formen.

  4. Lyft upp kakan när den är ljummen och skär i bitar. Lägg bitarna glest att kallna. Packa i plastlådor med smörgåspapper mellan lagren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!