30 min + 20 min i ugn
Flapjacks – gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Blanda hallon, blåbär och 3 msk socker i en liten kastrull och låt det sjuda utan lock ca 5 min. Ställ åt sidan.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda ner 2 msk socker, sirap, salt och havregryn. Rör till en massa. Blanda ner vaniljsockret.
- Klä en liten, ca 20 x 20 cm, ugnssäker form med bakplåtspapper. Platta ut hälften av havregrynssmeten i bottnen och pressa lätt till en jämn botten. Fördela hallonblandningen ovanpå och bred ut resten av havregrynssmeten överst. Platta till lite grann. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt det svalna i formen.
- Lyft upp kakan när den är ljummen och skär i bitar. Lägg bitarna glest att kallna. Packa i plastlådor med smörgåspapper mellan lagren.