Flammkuchen

Flammkuchen kommer från gränsen mellan Tyskland och Frankrike och är en slags ”tyska pizza” med tunn, krispig och välgräddad botten toppad med lök, bacon och crème fraiche. På franska sidan kallas den tarte flambée.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 pizzadeg - färsk (ca 400 g) eller 1 stor färdig pizzabotten (180 g)
  • 120 g jägarbacon - eller annat rökt sidfläsk
  • 2 lökar - gärna en röd och en gul
  • 250 g ricottaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1,5 dl gruyère - riven eller lagrad grevéost
  • 2 grönkålsblad - repade, späda
  • 2 - 3 kvistar timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Kavla ut pizzadegen ytterligare till ca 1/2 cm tjocklek på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250°.

  2. Nagga degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på plåten.

  3. Skär bacon eller sidfläsket i bitar. Lägg baconet i en kall stekpanna och stek dem lätt i det egna fettet. Ta upp bitarna. Skala och skiva löken. Stek löken i baconfettet tills den mjuknat.

  4. Rör samman ricotta och crème fraiche. Bred blandningen på pizzabottnen och strö över bacon, lök och ost. Repa av grönkålen från stjälkarna. Strö grönkål och timjan på pizzan.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Ringla över olja och strö på peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!