44444

Flädersill har en fin sötaktig smak av ­fläder. Garnera gärna med färska ­fläderblommor vid servering.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

1 burk inläggningssill, (420 g)
1,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
0,5 dl flädersaft, konc
1 msk akvavit
2 stjärnanis
1 muskotblomma
1 bit purjolök, den gröna delen  (ca 10 cm)
0,5 citron

15 minuter + 24 timmar i kyl

Flädersill – gör så här:

  1. Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull. Låt koka upp och rör tills sockret lösts upp. Tillsätt saft, akvavit, stjärnanis och muskotblomma. Låt lagen kallna.
  2. Ansa och finstrimla purjolöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet.
  3. Skölj av sillen, torka den med hushållspapper. Varva sill, purjolök och citronskal i en burk. Häll på lagen. Låt stå i kylen ca 24 timmar.
  4. Ta upp och skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Blanda ner dem i lagen och servera.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Midsommar, Påsk, Sill