Fläderpaj med hallon

00000

Recept på fläderpaj med hallon. Den söta smaken på fyllningen passar perfekt till färska hallon.

För 10 bitar:

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
1 dl florsocker
0,75 tsk salt
125 g smör
1 äggula
1 msk vatten

Fläderfyllning:

1 burk kondenserad mjölk (397 g)
1 dl flädersaft konc 
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
1 ägg

Flädersmetana:

1 dl smetana
1 msk flädersaft konc

Garnering:

färska hallon
små maränger
myntablad

30 minuter + 30 minuter i kyl + 30 minuter i ugn

Fläderpaj med hallon — gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, socker, salt och smör i matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till
    en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 30 min.
  2. Kavla ut degen på arbetsbänken på lite florsocker. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Ställ i frysen ca 30 min så glider inte pajskalet ner lika lätt vid gräddning. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, flädersaft och vaniljsocker. Vispa ner äggulor och ägg. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare ca 20 min, tills fyllningen stannat. Låt pajen kallna.
  4. Flädersmetana: Blanda smetana och saft.
  5. Bred smetana på pajen. Toppa med hallon, maränger och myntablad.

Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson

Fler recept med: Bakning, Övrigt, Tårtor