En riktigt fin moussetårta som också passar som dessert.

För 10 bitar

Ingredienser

Flädermoussetårta

2 äggvitor
1 dl strösocker
100 g nöt- och friktmix

Flädermousse

5 gelatinblad
1 dl konc flädersaft
2 äggvitor
1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl vaniljyoghurt
2 msk pressad citron
2 tsk rivet citronskal

Garnering

jordgubbar

Ca 1 timme

Flädermoussetårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank marängsmet. Bred ut den till en rundel, 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Ta ut, låt kallna och lossa från papperet.
  2. Mousse: Spänn fast plastfolie i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitan med sockret till en fluffig smet. Vispa därefter grädden fast i en annan bunke. Blanda grädde och yoghurt. Vänd  ner äggvitan.
  3. Smält gelatinbladen i ½ dl saft i en kastrull. Ta den åt sidan. Häll i resten av saften, citronskal och -saft. Häll blandningen i en fin stråle ner i moussemassan under omrörning. Häll smeten i formen och skaka den lätt så att moussen fördelas jämnt. Ställ i kylen ca 4 timmar.
  4. Hacka nöt- och fruktmixen mellangrovt. Strö den på moussen. Lägg på marängbottnen. Vänd upp tårtan på ett fat. Dra av plasten. Garnera med bär.