44444

Flädermarängsnittar med rabarbersylt är knaprigt och frasigt på samma gång. Det blir mer sylt än vad som behövs – men det är bara att hälla upp i en väl rengjord burk och förvara svalt.

För 20 kakor:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
150 g smör
2 msk strösocker
0,75 dl rabarbersylt, se recept

Rabarbersylt:

500 g rabarber
2 msk vatten
500 g syltsocker

Flädermaräng:

1,5 dl flädersaft, konc
1 äggvita
1 dl strösocker

30 minuter + 30 minuter i kyl + 20 minuter i ugn

Flädermarängsnittar med rabarbersylt – gör så här:

  1. Rabarbersylt: Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock ca 5 min. Rör i sockret och låt sjuda ytterligare 3–4 min. Häll sylten i en väl rengjord burk och låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 175°. Mixa snabbt ihop mjöl, smör och socker i en matberedare eller nyp ihop för hand. Låt degen vila i kylen ca 30 min.
  3. Maräng: Koka ihop flädersaften tills hälften återstår. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt socker och flädersaft och -fortsätt vispa till en fast marängsmet.
  4. Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med rabarbersylt. Bred försiktigt ut marängen på längderna.
  5. Grädda längderna mitt i ugnen ca 20 min, tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten. Skär längderna i sneda bitar och lägg dem på ett galler för att kallna.