Flädercheesecake

Cheesecake med fläder är en sommartårta som förgyller alla tillfällen. Cheesecaken går utmärkt att baka i förväg och frysa in.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Tårtbotten

  • 2 dl corn flakes
  • 1,5 dl rågflingor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl muscovadosocker - mörkt eller brun farin
  • 75 g smör

Cheesecake fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 250 g kvarg - naturell,10%
  • 4 dl crème fraiche - eller naturell färskost
  • 250 g kesella vanilj
  • 2 dl flädersaft - konc
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 vaniljstång

Flädergelé

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl flädersaft - drickfärdig

Garnering

  • 250 g jordgubbar
  • myntablad

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.

  3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.

  4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.

  5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.

    Pynta din flädercheesecake med jordgubbar, mynta och tusensköna (går bra att äta!). Ett glasartat lager av gelé täcker tårtans fyllning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!