3.83.83.83.83.8

Recept på fläderchampagne. Att göra bubblande fläderdryck är ett trevligt sommarpyssel. Med lite tur bildas några procent alkohol, så se upp med barn och bilkörning.

För 2 1/2 liter

Ingredienser

15 fläderblommor, klasar, nyplockade
2,5 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 l vatten
0,5 citron, gärna ekologisk

Fläderchampagne – gör så här:

  1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke.
  2. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ut saften och tillsätt citronskal och citronsaft i bunken tillsammans med fläderblommorna.
  3. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn.
  4. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp.
  5. Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
  6. Serveras väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.
Fler recept med: Drinkar, Kalla drycker