Så enkelt gör du egen flädersaft – här är bästa receptet

Här hittar du ett kanonrecept på flädersaft. Flädersaft är en av sommarens godaste drycker som du enkelt gör själv. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.

Flädersaft – gör så här:

  1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter.  Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
  2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
  3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
  4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt.

En flädersaft som fått dra några dagar i kylen med krossade fänkåls- och korianderfrön är en suverän alkoholfri ersättare till snapsen på midsommar. Smaksätt gärna med några droppar habanero-tabasco så att det river fint i halsen. Dessutom balanserar hettan sötman fint.

Recept från