Fläderbakelser

Recept på fläderbakelser. Bakelserna kan stå färdiga i kylen en stund före servering. Blir det mousse över är den god till bär.

40 minuter + 2 timmar i kyl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på köksbänken. Strö pärlsockret på smördegen, kavla lätt så att det fäster. Skär degen i rutor, ca 8 x 8 cm. Tryck ut -degen med pärlsockret inåt i små aluminiumfolieformar, ca 7 cm i diameter. 
  2. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Ta ut plåten efter halva tiden, tryck till med en liten sked om degen svällt upp. Låt kakorna svalna innan de lossas från formarna och får kallna på galler. 
  3. Mousse: Lägg gelatinbladet i vatten ca 5 min. Dela ägget. Vispa äggvitan till fast skum. Vispa grädden fast. Vispa äggula och socker fluffigt. 
  4. Värm saften i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och smält det i saften. Rör ner i äggulepöset. Vänd i grädden och äggvitan. Ställ moussen i kylen ca 2 timmar. 
  5. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp vatten och saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Låt gelén kallna.
  6. Skiva jordgubbarna. Lägg moussen i formarna. Toppa med jordgubbar. Ös försiktigt över gelén.

 

Recept från