Fläder- och dillgravad lax

55555

Fläder- och dillgravad lax passar bra på midsommarbordet. Vildfångad lax ska frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, i bit med skinn
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk vitpepparkorn
0,5 citron
2 msk fläderblomssaft, konc
2 msk brännvin, okryddat
0,5 dl dill, finhackad

Garnering:

citronskivor
dill

15 minuter + 2 dygn i kyl

Fläder- och dillgravad lax – gör så här:

  1. Lägg laxen i en form. Blanda salt, socker och peppar och gnid in laxen med blandningen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  2. Blanda citronskal, citronsaft, flädersaft, brännvin och dill. Häll blandningen över laxen. Låt stå i kylen ca 2 dygn.
  3. Skär laxen i tunna skivor. Garnera med citronskivor och dill.

Recept för en hel midsommarmeny

En klassisk midsommarmeny med matjessill, färskpotatis och jordgubbstårta – fest med lite ny twist. Både lättlagat och supergott! Alla recept hittar du nedan:

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax, Midsommar