Fläder- och dillgravad lax

Fläder- och dillgravad lax passar bra på midsommarbordet. Vildfångad lax ska frysas 3 dygn före eller efter gravning. Odlad lax behöver inte frysas.
Foto: Emmy Lundström

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - i bit med skinn
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 0,5 citron
  • 2 msk fläderblomssaft - konc
  • 2 msk brännvin - okryddat
  • 0,5 dl dill - finhackad

Garnering

  • citronskivor
  • dill

Gör så här

  1. Lägg laxen i en form. Blanda salt, socker och peppar och gnid in laxen med blandningen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.

  2. Blanda citronskal, citronsaft, flädersaft, brännvin och dill. Häll blandningen över laxen. Låt stå i kylen ca 2 dygn.

  3. Skär laxen i tunna skivor. Garnera med citronskivor och dill.

Recept för en hel midsommarmeny

En klassisk midsommarmeny med matjessill, färskpotatis och jordgubbstårta - fest med lite ny twist. Både lättlagat och supergott! Alla recept hittar du nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!