Fiskspett med korianderpesto, tortillabröd och guacamole  

Fiskspett med korianderpesto, tortillabröd och guacamole är en mexikansk inspirerad middag. Att rimma fisken först gör att den både blir fastare och får mer smak.  
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g vit fisk - t ex kolja
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 1 citron

Rimlag

  • 1,5 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 5 dl vatten

Hemgjorda tortillabröd

  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör
  • 3 dl vatten

Guacamole

  • 2 avokador - mogna
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Korianderpesto

  • 2 krukor koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 25 g parmesan
  • 2 msk balsamvinäger - vit
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fröströssel

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk vita sesamfrön

Gör så här

  1. Rimlag: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löses upp. Lägg fisken i lagen och rimma i kylen ca 1 timme.

  2. Tortilla: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet och häll det långsamt över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk ca 2 min. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en fuktig handduk. Låt vila ca 20 min.

  3. Dela degen i 15 delar, rulla dem till små bollar. Kavla ut bollarna till runda bröd.  Lägg dem i en kökshandduk så att de inte torkar. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida.

  4. Guacamole: Halvera, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skala och riv vitlöken. Blanda avokado och vitlök med citronsaften. Krydda med salt och peppar.

  5. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Riv osten. Mixa samman alla ingredienser med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Krydda med salt och peppar.

  6. Fröströssel: Blanda samman alla ingredienser.

  7. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i skivor.

  8. Låt fisken rinna av och skär den i kuber. Trä upp fisk, paprika, lök och citronskivor på spett. Pensla runt om med lite av korianderpeston. Grilla 2–3 min på varje sida, tills fisken är klar.

  9. Servera spetten med tortillabröd, guacamole, resten av korianderpeston och fröströssel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!