3.23.23.23.23.2

Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis är en medelhavsinspirerad rätt. Fänkålskrämen passar även bra till grillad kyckling.  

För 4 personer:

Ingredienser

300 g laxfilé, utan skinn och ben, MSC- eller ASC-märkt
300 g hälleflundrafilé, odlad
1 rödlök
1 gul paprika
1,5 tsk fänkålsfrön
1 msk olivolja
1 msk citron, pressad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Kräm:

1 fänkålsstånd, (150 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 krm salt
100 g färskost, naturell

Potatis:

600 g färskpotatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt
50 g pecorinoost, lagrad (pecorino sardo)

Tillbehör:

mâchesallad
citronklyftor
dill

25 minuter + 40 minuter i ugn + 8 minuter på grill

Fiskspett med fänkålskräm och rostad färskpotatis  – gör så här:

  1. Kräm: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg fänkål och vitlök i en ugnssäker form. Ringla över oljan och strö på salt. Rosta mitt i ugnen tills fänkålen fått fin färg, ca 15 min. Mixa fänkål, vitlök och olja med färskosten. Låt kallna.
  2. Potatis: Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Grovriv osten. Strö den över potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min.
  3. Skär fisken i tärningar, ca 4 x 4 cm. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Varva fisk och grönsaker på grillspett.
  4. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar ”poppa”. Stöt dem i en mortel.
    Blanda med olja, citronsaft, salt och peppar. Pensla spetten med kryddblandningen.
  5. Grilla spetten runt om över direkt glöd 8–10 min. Servera med fänkålskräm, potatis, mâchesallad och citronklyftor. Garnera med dill.