Bästa receptet på krämig fisksoppa med saffran och aioli

Recept på en underbar, matig fisksoppa med torsk, lax, räkor, fänkål och saffran. Koka en egen fond på räkskalen för att ge soppan mesta möjliga smak.
Sophie Berlin
Recept på fisksoppa med saffran och aioli.
Recept på fisksoppa med saffran och aioli. Foto: Ulrika Pousette

Fisksoppa

  • 500 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 400 g potatis
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 pak choi - (à 150 g)
  • 300 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 300 g torskfilé (MSC-märkt)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 tsk citron - pressad, eller vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,75 tsk salt

Gör så här

  1. Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.

  3. Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar.

  4. Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min.

  5. Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min.

  6. Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega).

  7. Aioli: Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.

  8. Servera med aioli och gärna gjutjärnspannebröd med alger och prästost.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!