Bästa receptet på krämig fisksoppa med saffran och aioli

44444

Recept på en underbar, matig fisksoppa med torsk, lax, räkor, fänkål och saffran. Koka en egen fond på räkskalen för att ge soppan mesta möjliga smak.

För 4 personer

Ingredienser

Fisksoppa

500 g räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 påse saffran (1/2 g)
2 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
400 g potatis
1 fänkålsstånd (250 g)
2 pak soi (à 150 g)
300 g laxfilé utan skinn och ben
300 g torskfilé, krav- eller msc-märkt
1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 krm chiliflakes

Aioli

2 äggulor
2 tsk pressad citron eller vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
3/4 tsk salt

50 min

Fisksoppa med saffran och aioli – gör så här:

  1. Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.
  3. Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar.
  4. Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min.
  5. Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min.
  6. Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega).
  7. Aioli: Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.
  8. Servera med aioli och gärna gjutjärnspannebröd med alger och prästost.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.