50 min
Fisksoppa med saffran och aioli – gör så här:
- Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.
- Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar.
- Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min.
- Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min.
- Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega).
- Aioli: Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.
- Servera med aioli och gärna gjutjärnspannebröd med alger och prästost.