Längst ut i Bohusläns skärgård blev jag serverad en härlig fisksoppa. Det gav mig inspirationen till denna soppa som jag tillsatt lite ostronsås som gör soppan mustig trots att man inte kokat buljong på skrovet.

För 2 person(er)

Ingredienser

250 g fiskfilé gös eller sej
300 g potatis i tärningar
1 lök liten, hackad, gul
1 tsk smör
0,5 burk tomater hela (200 g)
5 dl fiskbuljong
0,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
2 msk ostronsås
1 msk dill hackad
100 g räkor med skal
4 citronklyftor

Smal aioli:

0,75 dl lätt crème fraiche
1 vitlöksklyfta pressad
0,5 krm salt

Tillbehör:

brytbröd

Fisksoppa från Bohuslän – gör så här:

  1. Fräs potatis och lök i smör i en kastrull. Häll i tomater, fiskbuljong, salt, peppar och ostronsås. Låt sjuda under lock 15 min.
  2. Lägg ner fisken och låt det sjuda ytterligare 5 min.
  3. Blanda samman aiolin.
  4. Strö dillen över soppan och lägg ner räkor och citronklyfta. Servera med aioli och brytbröd.

 

Ps. Denna smala aioli är förvillande lik den som görs på majonnäs. Smakkombinationen vitlök och fisksoppa är så klassisk att man tror sig äta den majonnäsbaserade aiolin.