Fisksoppa

00000

Servera soppa med bröd och rejäla klickar aioli.

För 4 personer

Ingredienser

800 g fisk, gärna två sorter
300 g räkor, eller 4 havskräftor
12 färska musslor, kokta i skal
1 purjolök, finstrimlad
2 gula lökar, finhackade
2 vitlökar, finhackade
3 msk olivolja
4 flådda tomater
3 skalade potatisar
1 pkt saffransris
2 tsk hela fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
3 dl torrt vitt vin
1,5 l vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 skiva apelsin med skal, tunn
1 tsk timjan
Salt och peppar
grovhackad bladpersilja

Fisksoppa

 

1. Fräs den finstrimlade purjolöken, den hackade löken och vitlöken varsamt i olja i en stor kastrull. Skär tomaterna och potatisarna i tärningar och lägg dem också i grytan. Lägg också i saffran och fänkålsfrön. Klicka i tomatpuré och rör om. Späd med vinet och häll sedan i vattnet och buljongtärningarna. Lägg också i apelsin och timjan. Koka upp och låt puttra under lock i 30-40 minuter.
2. Fiska upp apelsinskivan som nu gjort sitt för soppan. Kör sedan soppan i en food processor/matberedare eller mixa den med mixerstav direkt ner i grytan. Rensa räkorna och lägg dem åt sidan. Kontrollera och skrubba musslorna rena. Koka musslorna.
3. Dela fiskfiléerna i stora bitar. Koka upp lite lättsaltat vatten i förslagsvis en traktörpanna, lägg i fisken, lägg på locket och flytta över kastrullen till ett träskärbräde.
4. Låt stå 5 minuter utan att lyfta av locket. Sedan är fisken klar. Koka upp den mixade soppan. Smaka av, kanske behövs mer salt, peppar eller vitlök.
5. Ta upp den kokta fisken med hålslev, fördela i rymliga sopptallrikar. Lägg i några skalade räkor eller kokta havskräftor. Sist några nykokta musslor.
6. Fyll med den varma gula soppan och strö över grovt hackad bladpersilja. Servera soppan med brödkrutonger eller med rostat bröd i stora bitar och rejäla klickar av rouille eller aioli.

Fler recept med: Fisk, Övrigt, Soppa