00000

Receptet på fiskgryta à la Drakos har anor från 1925 och belönades i en tävling med fiskrecept som Allt om Mat arran­gerade 1975. En klassiker som fortfarande håller stilen.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g koljafilé, eller annan vit fisk
1,5 tsk salt
1 rödlök, stor
1 vitlöksklyfta
1 dl stjälkselleri, finhackad
1 dl gräslök
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
2 dl vatten
0,5 msk timjan, hackad
4 tomater

Tillbehör:

bröd, rostat
ris
sallad

20 minuter

Fiskgryta à la Drakos – gör så här:

  1. Skär fisken i 4×4 cm stora bitar. Strö över salt och gnid in det i fisken.
  2. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Fräs lök, vitlök, selleri och gräslök i olja i en gryta.
  3. Blanda tomatpuré, socker och vatten och häll i grytan. Lägg i fisken. Skär tomaterna i klyftor och lägg dem ovanpå. Strö över timjan. Sjud under lock ca 5 min.
  4. Servera med rostat bröd, ris och sallad.