Fiskkakor med smak av Vietnam
Ingredienser
- 600 g fiskfilé - t ex sej eller lax
- 2 tsk ingefära - riven
- 0,5 dl citronmeliss - eller mynta finhackad
- 1,5 tsk salt
- 0,5 lime - rivet skal
- 2 msk rapsolja
Sås
- 0,5 - 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 0,25 dl fisksås
- 1 msk rårössocker
- 0,5 lime - rivet skal
- 1 lime - pressad saft
- 2 msk rapsolja
- 1 - 2 msk citronmeliss - eller mynta finhackad
Gör så här
-
Skär fiskfiléerna i små bitar, eller mixa dem snabbt i en matberedare till en finfördelad massa. Blanda med ingefära, citronmeliss eller mynta, salt och limeskal. Ställ smeten kallt.
-
Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisksås, socker, limeskal, limesaft, chili och olja i en skål. Rör om så att sockret löses upp. Blanda ner citronmeliss eller mynta.
-
Forma fiskfärsen till åtta jämnstora, ca 1 cm tjocka biffar. Hetta upp oljan i en stekpanna på strax över medelvärme. Stek biffarna ca 3 min på varje sida. Servera med nykokta varma nudlar samt såsen att skeda över.