00000

Recept på fiskkakor. Thailand och Vietnam inspirerar till de lättgjorda fiskbiffarna med smak av ingefära och lime. Servera med kokta ris- eller glasnudlar.

För 4 personer

Ingredienser

600 g fiskfilé, t ex sej eller lax
2 tsk riven ingefära
1/2 dl citronmeliss eller mynta finhackad
1 1/2 tsk salt
1/2 lime rivet skal
2 msk rapsolja

Sås

1/2-1 röd chili t ex spansk peppar
1/4 dl fisksås
1 msk rårörsocker
1/2 lime rivet skal
1 lime pressad saft
2 msk rapsolja
1-2 msk citronmeliss eller mynta finhackad

25 min

Fiskkakor

 

  1. Skär fiskfiléerna i små bitar, eller mixa dem snabbt i en matberedare till en finfördelad massa. Blanda med ingefära, citronmeliss eller mynta, salt och limeskal. Ställ smeten kallt.
  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Blanda fisksås, socker, limeskal,
    limesaft, chili och olja i en skål. Rör om så att sockret löses upp. Blanda ner citronmeliss eller mynta.
  3. Forma fiskfärsen till åtta jämnstora, ca 1 cm tjocka biffar. Hetta upp oljan i en stekpanna på strax över medelvärme. Stek biffarna ca 3 min på varje sida. Servera med nykokta varma nudlar samt såsen att skeda över.