40 minuter
Fiskgryta med räkor, lax och salsa verde – gör så här:
- Salsa verde: Finhacka basilika, ansjovis och skalade vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljan under tiden som maskinen går. Tillsätt resten av ingredienserna till salsan.
- Skär fisken i stora bitar. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade som inte sluter sig när man knackar på skalet.
- Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen.
- Stek de båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4-5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och buljongtärningar. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min. Släng de musslor som inte öppnats.
- Salta fisken och lägg den i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. Strö över dill.
- Servera grytan med kokt potatis, salsa verde och brytbröd.