Fiskgryta med saffran och blåmusslor

Recept på fiskgryta med saffran och blåmusslor. Om du har bråttom kan färska musslor bytas ut mot frysta. De kokas direkt i soppan.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 600 g vit fiskfilé
  • 1 kg blåmusslor - färska
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 fänkålsstånd
  • 10 potatisar - små
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 6 dl vatten
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl fiskbuljong - konc
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning, gärna med elvisp, tills olja och ägg gått samman ordentligt. Skala och riv ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär i mindre bitar.

  3. Fräs lök, vitlök, fänkål och saffran i smör. Tillsätt potatisen och låt fräsa med. Häll över vinet och sjud ca 1 minut. Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Skölj och rensa musslorna. Kasta dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skär fisken i bitar och krydda med 1/2 tsk salt.

  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort dem som fortfarande är slutna.

  6. Lägg fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 min, tills den är färdig. Servera fiskgrytan med aioli och bröd. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!