Fiskgryta med saffran och blåmusslor

4.54.54.54.54.5

Recept på fiskgryta med saffran och blåmusslor. Om du har bråttom kan färska musslor bytas ut mot frysta. De kokas direkt i soppan.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g vit fiskfilé
1 kilo blåmusslor färska
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkålsstånd
10 potatisar små
1 paket saffran (0,5 g)
1 msk smör
1,5 dl vitt vin torrt
6 dl vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl fiskbuljong konc
1 tsk salt + 0,5 tsk

Aioli:

2 äggulor
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

dill

Tillbehör:

bröd

40 minuter

Fiskgryta med saffran och blåmusslor – gör så här:

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning, gärna med elvisp, tills olja och ägg gått samman ordentligt. Skala och riv ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa fänkålen och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  3. Fräs lök, vitlök, fänkål och saffran i smör. Tillsätt potatisen och låt fräsa med. Häll över vinet och sjud ca 1 minut. Tillsätt vatten, grädde och fond. Låt sjuda under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Krydda med 1 tsk salt.
  4. Skölj och rensa musslorna. Kasta dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skär fisken i bitar och krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort dem som fortfarande är slutna.
  6. Lägg fisken i grytan och sjud försiktigt 3–4 min, tills den är färdig. Servera fiskgrytan med aioli och bröd. Garnera med dill.