55555

Fiskgryta med citronmajonäs är en mild, värmande och god gryta. Om det blir majonnäs över så är den god på mackor, till sallad, kyckling eller andra fiskrätter.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskfilé, eller sejfilé MSC- eller ASC-märkt
500 g potatis
2 fänkålsstånd
1 purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk citron, pressad
250 g körsbärstomater
rapsolja, salt, nymald ­svartpeppar

Majonnäs:

1 ägg
0,5 citron
2 msk dijonsenap
1 msk citron, pressad

25 minuter

Fiskgryta med citronmajo – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i kuber. Ansa och skär fänkål och purjolök i bitar. Fräs potatis, fänkål och purjolök i 1 msk olja en gryta.
  2. Smula över buljongtärningarna och häll på 3 dl vatten och ­citronsaften. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka under lock ca 10 min.
  3. Majonnäs: Knäck ägget i en skål. Tillsätt citronskal, senap, citronsaft och 2 dl olja. Mixa till en tjock majonnäs med mixerstav. Krydda med 1 krm salt.
  4. Skär fisken i kuber, ca 3 x 3 cm. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg fisk och tomater i grytan och koka ytterligare ca 5 min.
  5. Servera grytan med hälften av citronmajonnäsen.