4.34.34.34.34.3

Västerbottensgratäng med fisk och fänkål är god vardagsmat. Fänkål och fisk är en klassisk smakkombination, här samsas de i en krämig gratäng.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g fiskfilé, vit, t ex torsk eller sej
2 fänkålsstånd, (400 g)
800 g färskpotatis
2 dl crème fraiche
0,5 påse västerbottensost, riven (à 150 g)
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk majsstärkelse, Maizena
200 g sockerärter
salt, nymald svartpeppar

20 minuter + tid i ugn

Västerbottensgratäng med fisk och fänkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och finstrimla fänkålen, spara eventuell fänkålsdill. Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och häll på 1 dl vatten. Ställ formen i ugnen och tillaga ca 15 min. Rör om några gånger under tiden.
  2. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Skär fisken i bitar. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop crème fraiche och ost. Smula i buljongtärningen och rör i majsstärkelsen.
  4. Lägg fisken på fänkålen och bred över ostkrämen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Garnera eventuellt gratängen med fänkålsdill och servera med kokt potatis och sockerärter.