Fiskgratäng med västerbottensost och fänkål

Västerbottensgratäng med fisk och fänkål är god vardagsmat. Fänkål och fisk är en klassisk smakkombination, här samsas de i en krämig gratäng.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé - vit, t ex torsk eller sej
  • 2 fänkålsstånd - (400 g)
  • 800 g färskpotatis
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 påse västerbottensost - riven (à 150 g)
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 200 g sockerärter
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och finstrimla fänkålen, spara eventuell fänkålsdill. Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och häll på 1 dl vatten. Ställ formen i ugnen och tillaga ca 15 min. Rör om några gånger under tiden.

  2. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  3. Skär fisken i bitar. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop crème fraiche och ost. Smula i buljongtärningen och rör i majsstärkelsen.

  4. Lägg fisken på fänkålen och bred över ostkrämen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Garnera eventuellt gratängen med fänkålsdill och servera med kokt potatis och sockerärter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!