Fiskbiffar med citronsås

Fiskbiffar med citronsås får fin, lättrökt smak av den kallrökta laxen. Med några få ingredienser plus basvaror från skafferiet står middagen snabbt på bordet.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 400 g fiskfilé - vit, t ex sej eller torsk
  • 100 g lax - kallrökt
  • 1 ägg
  • 1 dl mellangrädde (27 %) - + 1,5 dl
  • 1 citron
  • 0,5 grönsaksbuljongstärning
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 gul lök
  • 400 g spenat - färsk
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt

Gör så här

  1. Skär fisken i mindre bitar. Grovhacka laxen. Mixa den vita fisken i matberedare med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt ägget och späd med 1 dl grädde. Blanda i laxen för hand. Forma färsen, med blöta händer, till små biffar. Lägg dem på en skärbräda.

  2. Sås: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och pressa ut 2 msk saft. Blanda citronsaft, 1 1/2 dl grädde, 1 1/2 dl vatten och buljongtärning i en kastrull. Koka upp och sjud ca 5 min. Krydda med 2 krm salt. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Koka upp och blanda i citronskalet.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör ca 3 min. Blanda i spenaten och låt den fräsa med ca 1 minut. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Stek fiskbiffarna i 1 msk smör ca 3 min på varje sida. Skär resterande citron i klyftor.

  5. Servera biffarna med sås, spenat, citronklyftor och potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!