4.44.44.44.44.4

Smaker från Sydamerika! Tortilla med skaldjur, avokadosallad och en dressing, tiger’s milk, värd att lägga på minnet. Tortillabröden är enkla att baka, ­behöver inte jäsa och gräddas snabbt i stekpannan.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxfilé, utan skinn och ben
6 pilgrimsmusslor
3 msk lime, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Avokadosallad:

4 tomater
2 salladslökar
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
2 avokador
2 msk rapsolja
1 msk lime, pressad
0,5 tsk salt
1 gemsallad

Tortillabröd:

4 dl vetemjöl, (240 g)
0,75 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 msk rapsolja

Tiger’s milk:

1 dl olivolja
0,5 dl lime, pressad
1 msk ingefära, färskriven 
2 tsk jalapeñosås, grön
1 tsk strösocker
1 krm salt

Ostronmajonnäs:

1 dl majonnäs, gärna Hellmanns
1 msk ostronsås

Garnering:

koriander

50 minuter

Fisk- och skaldjurstortillas – gör så här:

  1. Skär lax och pilgrimsmusslor i små tärningar. Blanda dem med limesaft, salt och peppar. Ställ röran i kylen medan övriga tillbehör lagas.
  2. Sallad: Halvera och kärna ur tomaterna. Skär dem i små tärningar. Ansa och finstrimla salladslöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Halvera och kärna ur avokadorna. Gröp ut fruktköttet och skär det i små tärningar. Blanda grönsakerna med olja, limesaft och salt. Finstrimla salladen.
  3. Tortilla: Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vatten och olja och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 20 cm i diameter. Grädda bröden i en stekpanna ett i taget ca 2 min på varje sida. Lägg bröden i en handduk så att de behåller värmen och förblir mjuka.
  4. Tiger’s milk: Mixa olja, limesaft, ingefära, jalapeñosås, socker och salt med mixerstav.
  5. Ostronmajonnäs: Smaksätt majonnäsen med ostronsås.
  6. Låt var och en fördela fisk, avokadosallad och gemsallad i sina tortillabröd. Toppa med tiger’s milk och ostronmajonnäs och rulla ihop.