En härlig soppa som passar att göra till många. Den går till stora delar att förbereda.

För 10 person(er)

Ingredienser

2 purjolökar
1 fänkål
1 msk smör
1 msk olivolja
1,5 l vatten
5 dl torrt vitt vin
8 dl vispgrädde
4 fiskbuljong tärningar
1,25 dl koncentrerad hummerfond
1 tsk salt
1 g saffran
2 krm curry
1,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar

Musslor:

1 musslor i påse
2 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl persilja hackad
1 dl purjolök hackad
1 krm svartpeppar

Till soppan:

5 tomater
250 g haricots verts
500 g skinn- och benfri laxfilé
500 g marulk, havskatt eller annan fas filé
250 g kräftstjärtar frysta

Vitlökscrème fraiche:

4 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor pressade
2 tsk dijonsenap

1. Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min.
– Hit går bra att förbereda –
2. Musslor: Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas och musslor som inte sluter sitt skal när du knackar på dem måste kasseras. Koka upp vin, grädde, persilja, purjo och peppar. Lägg i alla musslorna och lägg på lock. Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min. Frysta musslor är redan öppna, men ska koka. Låt dem stå några minuter och sila sedan ner musselspadet
i soppan. Rensa musslorna men behåll några med skal för dekoration.
– Hit går bra att förbereda –
3. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet. Ansa bönorna och skär dem eventuellt i bitar. Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min. Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering. Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och tinade kräftstjärtar. Servera soppan med vitlökscrème fraiche.

VITLÖKSCRÈME FRAICHE

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och låt dem gärna stå kallt någon timme före servering.

Fler recept med: Övrigt