4.74.74.74.74.7

Fisk- och skaldjursgryta passar både stora och små. Basen i fiskgrytan är den goda fonden. Det är den som tar mest tid – ­själva fiskgrytan går snabbt och lätt.

För 8 personer:

Ingredienser

4 dl mussel- och räkfond
4 dl vatten
2 dl vitt vin, torrt eller vermouth
800 g potatisar, små
1 röd chili, t ex spansk peppar
2 fänkålsstånd, små
0,5 purjolök
1 burk körsbärstomater, (400 g)
400 g fisk, t ex torsk eller kummel
400 g laxfilé
399 g blåmusslor, kokta
150 g räkor, skalade

Citrondipp:

2 dl smetana, eller crème fraiche
0,5 citron
1 vitlöksklyfta, liten
1 msk dill, finhackad
1 krm salt

30 minuter

Fisk- och skaldjursgryta – gör så här:

  1. Citrondipp: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med smetana. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i dill och krydda med salt och peppar. Blanda smetana, citronskal, vitlök, dill och salt.
  2. Skär fiskfiléerna i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem i kylen så länge. Blanda fond, vatten och vin i en gryta. Skala och lägg i potatisarna. Kärna ur och finhacka chilin och lägg den i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen nästan är genomkokt.
  3. Ansa och finhacka fänkål och purjolök. Blanda ner det och tomaterna i grytan.  Låt sjuda ca 2 min.
  4. Blanda försiktigt ner fiskbitar, musslor och räkor i grytan strax före ­servering. Ta grytan av värmen, låt den stå under lock ca 5 min. Servera grytan i djupa tallrikar med citrondipp och bröd till.

Recept på mussel- och räkfond. Recept av Charlotten Jenkinson

pren