Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Pernod har en citrus- och anissmak som passar bra i fiskgrytor. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g torskfilé - eller annan vit fiskfilé
  • 1 kg blåmusslor
  • 200 g räkor - med skal
  • 1 gul lök - liten
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 morötter
  • 8 potatisar - små
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk pernod
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond - konc
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka körvel

Citronaioli

  • 2 äggulor
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern. Vispa, gärna med en elvisp, ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle. Skala och riv i vitlöken och blanda i citronskal. Krydda med salt och peppar.

  2. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala räkorna. Ställ musslor och räkor i kylen.

  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör och olja på medelvärme i en gryta ca 4 min tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i grytan tillsammans med tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare ca 1 minut.

  4. Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Tillsätt vinet och låt det koka in ca 1 minut. Häll på vatten, grädde och fond. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills potatisen är mjuk.

  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.

  6. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg fisken i grytan. Sjud försiktigt 3-4 min, tills fisken är färdig. Toppa grytan med räkor och körvel och servera med aioli och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!