55555

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran är en klassisk fiskgryta med både vitt vin och pernod. Pernod har en citrus- och anissmak som passar bra i fiskgrytor. Välj MSC-märkt fisk och skaldjur.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g torskfilé, eller annan vit fiskfilé
1 kilo blåmusslor
200 g räkor, med skal
1 gul lök, liten
1 tsk fänkålsfrön
1 msk smör
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 paket saffran, (0,5 g)
1 fänkålsstånd
2 morötter
8 potatisar, små
2 dl vitt vin, torrt
2 msk pernod
6 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk hummerfond, konc
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka körvel

Citronaioli:

2 äggulor
0,5 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronskal, rivet
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

bröd

45 minuter

Fisk- och skaldjursgryta med fänkål, morot och saffran – gör så här:

  1. Aioli: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt vinägern. Vispa, gärna med en elvisp, ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle. Skala och riv i vitlöken och blanda i citronskal. Krydda med salt och peppar.
  2. Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala räkorna. Ställ musslor och räkor i kylen.
  3. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör och olja på medelvärme i en gryta ca 4 min tills den mjuknat. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i grytan tillsammans med tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare ca 1 minut.
  4. Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Tillsätt vinet och låt det koka in ca 1 minut. Häll på vatten, grädde och fond. Koka upp och låt sjuda på låg värme tills potatisen är mjuk.
  5. Lägg musslorna i grytan och sätt på locket. Låt sjuda ca 5 min, tills de öppnats. Släng bort de som fortfarande är slutna.
  6. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar. Lägg fisken i grytan. Sjud försiktigt 3-4 min, tills fisken är färdig. Toppa grytan med räkor och körvel och servera med aioli och bröd.