Fisk- och räkspett med papayasalsa

Fisk- och räkspett med papayasalsa är fruktigt och gott. Se till att köpa en väl mogen papaya, den smakar så mycket mer.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g tonfisk - färsk i bit, MSC-märkt
  • 300 g kungsräkor - frysta råa med skal, ASC-märkta
  • 1 tsk salt

Marinad

  • 1 chili - grön  t ex jalapeño
  • 0,5 dl kokos - riven
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk lime - pressad
  • 1 msk rårössocker

Papayasalsa

  • 1 papaya
  • 2 salladslökar
  • 1 chili - grön, t ex jalapeño
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 tsk rårössocker
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • ris
  • grönsallad
  • limeklyftor
  • koriander

Gör så här

  1. Marinad: Kärna ur och skär chilin i bitar. Mixa chili, kokos, olja, limesaft och socker med mixerstav.

  2. Skär tonfisken i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i marinaden. Låt marinera i kylen ca 5 timmar. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen.

  3. Salsa: Skala, kärna ur och skär papayan i små tärningar. Ansa och finstrimla salladslöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda papayan med lök och chili. Tillsätt olja, lime, socker och salt. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  4. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp tonfisk och räkor på grillspett. Krydda med salt. Grilla det direkt (över glöden) runt om ca 5 min.

  5. Servera spetten direkt med salsa, ris,  sallad, limeklyftor och koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!