Fisk med tomatrisotto och basilikabuljong

55555

Recept på fisk med tomatrisotto och basilikabuljong. Den smak- och färgrika basilikabuljongen kan göras färdig i förväg och förvaras i kyl. Vid servering ska den värmas försiktigt! Inte kokas eller värmas för länge; då finns risk att den fina gröna färgen försvinner.

För 4 personer

Ingredienser

600 g gös, eller annan vit fisk, av rygg, med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Risotto

250 g cocktailtomater
2 schalottenlökar
1 vitlök, klyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25 g smör
2 dl parmesanost, riven

Basilikabuljong

1 basilikablad, löst packade
0,5 vitlök, klyfta, finhackad
25 g smör
1,5 dl kycklingbuljong, av fond

Garnering

, rucolasallad, svartpeppar

Gör så här:

  1. Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°.
  2. Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.
  4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.
  5. Skär fiskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8 min.
  6. Servera risotton med fisken och basilikabuljongen runt om.
    Garnera med några rucolablad.