Fisk med tomatrisotto och basilikabuljong

Recept på fisk med tomatrisotto och basilikabuljong. Den smak- och färgrika basilikabuljongen kan göras färdig i förväg och förvaras i kyl. Vid servering ska den värmas försiktigt! Inte kokas eller värmas för länge; då finns risk att den fina gröna färgen försvinner.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g gös - eller annan vit fisk, av rygg, med skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Risotto

  • 250 g cocktailtomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlök - klyfta
  • 1 msk smör
  • 2 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl tomatjuice
  • 5 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 25 g smör
  • 2 dl parmesan - riven

Basilikabuljong

  • 1 basilikablad - löst packade
  • 0,5 vitlök - klyfta, finhackad
  • 25 g smör
  • 1,5 dl kycklingbuljong - av fond

Garnering

  • rucolasallad
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 150°.

  2. Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan.

  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.

  4. Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt medan fisken lagas.

  5. Skär fiskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8 min.

  6. Servera risotton med fisken och basilikabuljongen runt om. Garnera med några rucolablad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!