ca 30 min
Fishcakes – gör så här:
- Skär laxen i stora bitar och koka den i vatten ca 7 min. Dra av skinnet och finfördela laxen med gaffel i en skål.
- Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Mosa med potatisstomp och låt svalna.
- Blanda potatis med lax, gräslök, citronskal, salt och peppar. Forma 8-10 biffar och doppa eller pensla dem med ägg. Vänd i panko. Lägg upp på fat och ställ kallt.
- Såsen: Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Håll såsenvarm medan du steker biffarna.
- Stek biffarna i smör på medelvärme ca 2 min på varje sida.
- Hetta upp smör i en kastrull. Skölj ev spenaten. Slunga spenaten i smöret i omgångar i kastrullen. Salta. Lägg upp spenaten tillsammans med fishcakes och senapssås. Servera gärna med en citronklyfta.
Har du gjort lax i ugn och fått rester?
Då passar den här rätten perfekt! Hoppa över steget med att koka fisken och ta 600 g av din redan stekta lax istället.
5 tips på hur du minskar matsvinnet
- Det går utmärkt att frysa in livsmedel som till exempel grädde, ost och smörgåsskinka. Tina dem försiktigt i kylen.
- Hacka och frys in frukt och grönsaker som är på väg att bli övermogna. Använd sedan till smoothies eller soppa, eller dryga ut din köttfärssås eller gryta.
- Hacka upp färska örter som du inte hinner använda och frys in i en burk.
- Köp mat med kort bäst före-datum om du ska laga den samma dag. Många butiker har en speciell låda med sådana varor.
- Bäst före-datum som används på äggkartonger gäller vid förvaring i rumstemperatur. Om äggen förvaras i kylskåp håller de i månader.