Fish and chips
Fish and chips
- 800 g torskfilé - eller sejfilé (MSC- eller Kravmärkt)
- 3 bakpotatisar
- 3 dl idealmjölk
- 1 dl vetemjöl
- 1 flaska mineralvatten (33 cl)
- 1 tsk salt - + 1 tsk
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 l rapsolja
Majonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl rapsolja - + 1 dl
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0,5 dl kapris
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- citronklyftor
Gör så här
-
Majonnäs: Vispa ihop äggula och senap. Tillsätt 1 dl olja droppvis under omrörning. Rör i vinägern. Tillsätt 1 dl olja i en fin stråle under vispning. Hacka kaprisen och blanda med majonnäsen. Smaka av med peppar.
-
Skala och skiva potatisen tunt på mandolin eller med kniv. Skär skivorna till tunna långa strimlor. Lägg strimlorna i kallt vatten. Häll av och låt torka på en ren kökshandduk.
-
Vispa ihop idealmjöl, vetemjöl, mineralvatten och 1 tsk salt till en frityrsmet.
-
Skär fisken i mindre bitar. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller stor gryta.
-
Fritera potatisen ca 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fritera potatisen en gång till ca 30 sekunder. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö översalt.
-
Doppa fisken i frityrsmeten och fritera gyllenbrun och krispig, ca 5 min.
-
Servera fisk och potatis direkt tillsammans med majonnäs och citronklyftor.