1 timme
Recept: Fish and chips
- Majonnäs: Vispa ihop äggula och senap. Tillsätt 1 dl olja droppvis under omrörning. Rör i vinägern. Tillsätt 1 dl olja i en fin stråle under vispning. Hacka kaprisen och blanda med majonnäsen. Smaka av med peppar.
- Skala och skiva potatisen tunt på mandolin eller med kniv. Skär skivorna till tunna långa strimlor. Lägg strimlorna i kallt vatten. Häll av och låt torka på en ren kökshandduk.
- Vispa ihop idealmjöl, vetemjöl, mineralvatten och 1 tsk salt till en frityrsmet.
- Skär fisken i mindre bitar. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller stor gryta.
- Fritera potatisen ca 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fritera potatisen en gång till ca 30 sekunder. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö översalt.
- Doppa fisken i frityrsmeten och fritera gyllenbrun och krispig, ca 5 min.
- Servera fisk och potatis direkt tillsammans med majonnäs och citronklyftor.