Fish and chips

Recept på fish and chips med shoestring fries. Shoestring fries är tunt strimlad potatis som friteras riktigt krispig. Kan serveras både som snacks och som tillbehör till fisk, kött, korv eller en rejäl burgare! Här serveras den med friterad fisk och kaprismajonnäs.
Tove Nilsson

Fish and chips

  • 800 g torskfilé - eller sejfilé (MSC- eller Kravmärkt)
  • 3 bakpotatisar
  • 3 dl idealmjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 flaska mineralvatten (33 cl)
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 l rapsolja

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja - + 1 dl
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl kapris
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • citronklyftor

Gör så här

  1. Majonnäs: Vispa ihop äggula och senap. Tillsätt 1 dl olja droppvis under omrörning. Rör i vinägern. Tillsätt 1 dl olja i en fin stråle under vispning. Hacka kaprisen och blanda med majonnäsen. Smaka av med peppar.

  2. Skala och skiva potatisen tunt på mandolin eller med kniv. Skär skivorna till tunna långa strimlor. Lägg strimlorna i kallt vatten. Häll av och låt torka på en ren kökshandduk.

  3. Vispa ihop idealmjöl, vetemjöl, mineralvatten och 1 tsk salt till en frityrsmet.

  4. Skär fisken i mindre bitar. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller stor gryta.

  5. Fritera potatisen ca 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fritera potatisen en gång till ca 30 sekunder. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö översalt.

  6. Doppa fisken i frityrsmeten och fritera gyllenbrun och krispig, ca 5 min.

  7. Servera fisk och potatis direkt tillsammans med majonnäs och citronklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!