4.34.34.34.34.3

Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche är klassisk engelsk pubmat. Bakpulver och öl gör att fiskens panering blir riktigt frasig när den friteras.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g fiskfilé, vit, t ex kummel, MSC–certifierad
2 dl vetemjöl
2 dl öl, gärna lager
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 äggvita
1 liter rapsolja

Ärtstomp:

250 g gröna ärter, frysta
2 salladslökar
2 msk olivolja
0,5 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Senapsfraiche:

2 dl crème fraiche
2 tsk senapspulver, Colmans
1 krm salt

Tillbehör:

pommes frites
gemsallad

Garnering:

dill

30 minuter

Fish and chips, ärtstomp och senapsfraiche – gör så här:

  1. Tillaga pommes fritesen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Ärtstomp: Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och finstrimla salladslöken. Låt ärterna rinna av och mosa dem grovt. Blanda i salladslöken och rör i olja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  3. Senapsfraiche: Vispa crème fraichen fast med elvisp tillsammans med senapsulvret. Krydda med salt.
  4. Skär fisken i bitar. Vispa mjöl, öl, bakpulver och salt till en klimpfri smet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner den i smeten.
  5. Hetta upp oljan till 170°.  Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem ca 4 min i oljan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera den nyfriterade fisken med pommes frites, ärtstomp, senapsfraiche och gemsallad. Garnera med dill.