Filopaj med nässlor och pinjenötter

En fräsch och annorlunda paj med sprött pajskal. Vill du förbereda går det utmärkt att förgrädda pajskalet en dag i förväg.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 250 g filodeg
  • 100 g smör - smält

Fyllning

  • 150 g nässlor
  • 1 lök - gul
  • 0,5 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 200 g fetaost
  • 4 ägg
  • 3 msk mjölk - (3 %)
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen. Täck kanten med aluminiumfolie och förgrädda mitt i ugnen 5 min.

  2. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev. Låt svalna och krama ut överflödig vätska. Finhacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör och olja.

  3. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, örtsalt och svartpeppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.

  4. Fyll pajskalet med lök, nässlor och resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen och toppa med pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera pajen kall eller varm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!