00000

Filopaj med labneh och mangold är en frasig och vegetarisk paj. Labneh, syrade färskostbollar, finns i välsorterade matbutiker. Kan bytas ut mot får- eller getost.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

0,5 förpackning filodeg, (à 500 g)
0,5 dl smör- och rapsoljablandning, flytande

Fyllning:

2 gula lökar
250 g mangold
2 msk smör- och rapsoljeblandning, flytande
150 g spenat, färsk
2 krm salt, + 1/2 tsk
10 labnehbollar
5 ägg
2 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
2 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 35 minuter i ugn

Filopaj med labneh och mangold – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Pensla ett ark filodeg med smör- och rapsolja. Lägg ett ark över, pensla med smörblandningen och upprepa proceduren tills du har fem ark totalt. Lägg filodegsplattorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Forma till degen längs formen och upp mot kanterna. Låt degen hänga 1–2 cm över kanten. Klipp bort resterande deg.
  4. Fyllning: Skala och skiva löken. Finstrimla det vita på mangolden och grovhacka bladen. Fräs lök och stjälkar i smörblandningen i en stekpanna tills de är mjuka. Tillsätt mangoldblad och spenat och fräs ca 1 minut. Krydda med 2 krm salt. Fördela fräset i pajskalet. Strö över labneh.
  5. Vispa ägg, mjölk, grädde, 1/2 tsk salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen.
  6. Täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills pajen stannat i mitten och fått fin färg. Ta bort folien på kanterna när det återstår ca 5 min av tillagningstiden.
Fler recept med: Buffémat, Matpaj, Vegetariskt