En krämig fyllning med smak av mandel, kardemumma och citron toppas med förföriskt vackra fikon. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.

För 10 personer

Ingredienser

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk florsocker
1 ägg
1 krm salt

Fyllning

200 g mandelmassa
2 dl crème fraiche
3 ägg
4 msk florsocker
1/2 tsk stött kardemumma
1 citron, finrivet skal
1 msk flytande honung

30 min + 30 min i kylen + 65 min i ugn

Fikonpaj med mandelmassa, kardemumma och citron

 

1. Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt florsocker, ägg och salt och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen till en platta. Linda in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut eller tryckutdegenienpajform,ca22cmi diameter. Skär till kanterna. Nagga och för grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.

3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop crème fraiche och ägg. Blanda i mandelmassan. Tillsätt florsocker, kardemumma och citronskal. Häll smeten i pajskalet.

4. Ansa och skär fikonen i tunna klyftor. Ställ dem i fyllningen i ett vackert mönster. Grädda pajen mitt i ugnen ca 55 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt svalna. Ringla över honungen och servera.