Fikonpaj med apelsinkräm

00000

Recept på fikonpaj med apelsinkräm. Till dessert eller fika. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.

För 14 bitar:

Ingredienser

150 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:

1 apelsin
1 ägg
1 äggvita
1,5 dl strösocker
3 dl gräddfil
1,5 dl vispgrädde
5 fikon färska

Garnering:

50 g valnötter
2 msk honung flytande

30 minuter + 1 timme i ugn

Fikonpaj med apelsinkräm — gör så här:

  1. Hacka samman smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en låg veckad form, ca 26 cm i diameter. Nagga degen och ställ formen i kylen ca 20 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggvita och socker pösigt. Rör ner apelsinskal, gräddfil och grädde.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 45 min.  Skär fikonen i skivor. Lägg dem på pajen när ca 20 min återstår av gräddningstiden.
  5. Ta ut pajen och låt den kallna. Grovhacka valnötterna och strö dem över pajen. Ringla över honungen före servering.