Fikonpaj med apelsinkräm

Recept på fikonpaj med apelsinkräm. Till dessert eller fika. Lättvispad grädde eller vaniljglass är gott till.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 apelsin
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl gräddfil
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 5 fikon - färska

Garnering

  • 50 g valnötter
  • 2 msk honung - flytande

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en låg veckad form, ca 26 cm i diameter. Nagga degen och ställ formen i kylen ca 20 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggvita och socker pösigt. Rör ner apelsinskal, gräddfil och grädde.

  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Häll smeten i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 45 min.  Skär fikonen i skivor. Lägg dem på pajen när ca 20 min återstår av gräddningstiden.

  5. Ta ut pajen och låt den kallna. Grovhacka valnötterna och strö dem över pajen. Ringla över honungen före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!