4.14.14.14.14.1

Fikonmarmelad görs av överblivna färska fikon.

För 4 dl:

Ingredienser

8 fikon, färska 
0,5 dl portvin, rött 
2 stjärnanis
1 lagerblad
2 dl rårörsocker, eller strösocker

10 minuter + koktid

Fikonmarmelad – gör så här:

  1. Klipp bort stjälkarna och skär fikonen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på portvin. Tillsätt stjärnanis och lagerblad. Koka upp och sjud ca 5 min.
  2. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud 5-10 min tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen. Tänk på att den tjocknar när den kallnar också.
  3. Ta bort stjärnanisen, annars kan marmeladen bli besk om den får ligga för länge. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt kallna. Förvara marmeladen i kyl.