00000

Fikon- och valnötsmarmelad med glöggsmak är en kryddig marmelad av torkade fikon, som passar extra fint till lagrad cheddar eller blåmögelost. Fikonen mjukas upp i glöggen och får god smak när de får stå och dra.

För 1 sats, 500 g:

Ingredienser

10 fikon, torkade
2 dl glögg, vit
50 g valnötter, rostade
1 dl strösocker
1 msk citron, pressad

15 minuter + 1 dygn för fikonen att dra

Fikon- och valnötsmarmelad med glöggsmak – gör så här:

  1. Skär av de små hårda skaften på fikonen. Skär fikonen i små bitar. Blanda fikonbitarna med glögg och låt stå till nästa dag. Rosta nötterna i en torr stekpanna.
  2. Lägg fikonen med glöggen i en liten kastrull och tillsätt socker och pressad citron. Sjud marmeladen under lock 5–10 min. Krossa nötterna lätt och blanda ner dem. Häll upp marmeladen i en burk och låt kallna.