Fikon- och valnötsfilé

00000

Sötma och syra samsas väl i denna lite annorlunda fyllda filé. Den kan serveras både varm eller kall och göras dagen innan. Den går också bra att frysa. Det är lättast att få fina skivor om den skärs riktigt kall.

För 12 person(er)

Ingredienser

1 steksnöre
2 fläskfiléer, à ca 550 g
2 msk citronolivolja
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Fyllning:

200 g fikon, torkade
2 msk whisky
140 g bacon
50 g valnötter, grovt hackade
1 msk citrontimjan, hackad

Fikonströssel:

100 g fikon, torkade
50 g valnötter
3 msk citronolivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk timjan, färsk
1 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225°. Hacka fikonen grovt och lägg dem i whiskyn en stund, 15 minuter.
2. Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär baconskivorna i småbitar när de svalnat något. Sänk ugnstemperaturen till 200°.
3. Skär upp filéerna längs med och platta till dem lite. Salta och peppra på båda sidor. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Lägg fyllningen på filéerna och pressa samman den.
4. Rulla ihop filéerna och bind ihop med steksnöre. Lägg filéerna i långpanna med bakplåtspapper. Häll på citronolivolja och snurra filéerna i oljan. Salta och peppra. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 68°.
5. Låt filéerna vila en stund innan de skärs upp. Det går
mycket bra att steka filéerna dagen före kalaset, skära upp dem och hälla på fikonströsslet. Spara stekskyn, sila den och häll den i fikonströsslet.
6. Fikonströssel: Hacka fikon och valnötter grovt. Fräs hacket i oljan en kort stund, låt svalna, tillsätt vinäger, timjan och steksky. Smaksätt med salt och svartpeppar.