4.34.34.34.34.3

Skrämmande gott fika – och skrytigt snygga. Chokladmuffinsen med grön frosting och spexiga häxhattar är ett perfekt hemmapyssel till Halloween.

För 1

Ingredienser

Häxhattar

10 våffelstrutar
150 g mörk choklad, för bakning
10 mariekex
100 g marsipan, orange
50 g marsipan, grön
1 sats frosting, se recept nedan
10 muffins, små, se recept nedan

Cupcakes med häxhatt – gör så här:

  1. Skär bort ca 1/3 av strutens topp med en liten kniv. Jämna till kanten med kniven så att struten kan stå rakt upp och ner.
    Halloween pyssel fika
  2. Värm chokladen och bred den i ett jämnt tunt lager runt struten. Strö på strössel. Ställ strutarna på galler för att torka. Bred choklad på kexen. Lägg dem på ett bakplåtspapper för att torka och stelna. Doppa strutbottnarna lätt i chokladen. Sätt dem över chokladkexen så att det liknar en hatt. 
    Holloween cupcakes
  3. Färga frostingen grön. Det kan skilja sig i mängd beroende på färgens märke eller typ, så prova dig fram till rätt nyans. Fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa fyllningen på
    muffinsen.
    Cupcakes fika
  4. Kavla ut den orange marsipanen tunt. Skär ut tio band, ca 1 cm breda och 14 cm långa. Kavla ut den gröna marsipanen tunt och skär i 3 mm breda längder och därefter i 1 cm långa strimlor. Lägg ihop fyra små strimlor till ett spänne som monteras mitt på de orange banden.
    Halloween fika
  5. Fäst banden kring botten av struten för att dölja skarven och tryck till på baksidan så att det sitter fast.
    Halloween dessert
  6. Sätt fast hatten på frostingen, och nu är muffinsen klara att serveras!

    Halloween pyssel

    Häxhattarna blir en given snackis till Halloweenfikat.

 

Frosting

10 min + tid i kyl. Limeskalet behövs för att friska upp ­smaken på smörkrämen. Till 10 muffins:

  • 2 tsk rivet limeskal
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl florsocker (300 g)
  • 300 g naturell färskost
  • 2–3 tsk grön hushållsfärg

Gör så här: Vispa ihop alla ingredienser till frostingen. Låt stå i kylen ca 1 timme.

 

Chokladmuffins

15 min + 15 min i ugn. Vaniljkvargen gör muffinsen saftiga. Till 10 muffins:

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kvarg med vaniljsmak
  • 1/2 msk rapsolja
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl special
  • 1/2 dl kakao
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Vispa i kvarg, olja och ett ägg i taget.
  2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i smörkrämen, rör till en jämn smet.
  3. Fördela smeten i tio muffinsformar av papper, ställda i en muffinsplåt, till hälften i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Prova om muffinsen är torra med en provsticka. Låt dem kallna på galler.

Av: Petra Pettersson Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Halloween