Fika till halloween: Cupcakes med häxhatt

Skrämmande gott fika – och skrytigt snygga. Chokladmuffinsen med grön frosting och spexiga häxhattar är ett perfekt hemmapyssel till Halloween.
Foto: Ulrika Pousette

Häxhattar

  • 10 våffelstrutar
  • 150 g mörk choklad - mörk för bakning
  • 10 mariekex
  • 100 g marsipan - orange
  • 50 g marsipan - grön
  • 1 sats frosting - se recept nedan
  • 10 muffins - små, se recept nedan

Frosting

  • 2 tsk limeskal - rivet
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 5 dl florsocker - (300 g)
  • 300 g naturell färskost
  • 2 - 3 tsk grön hushållsfärg

Chockladmuffins

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kvarg med vaniljsmak
  • 0,5 msk rapsolja
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 tsk bakpulver

Cupcakes med häxhatt

  1. Skär bort ca 1/3 av strutens topp med en liten kniv. Jämna till kanten med kniven så att struten kan stå rakt upp och ner.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Värm chokladen och bred den i ett jämnt tunt lager runt struten. Strö på strössel. Ställ strutarna på galler för att torka. Bred choklad på kexen. Lägg dem på ett bakplåtspapper för att torka och stelna. Doppa strutbottnarna lätt i chokladen. Sätt dem över chokladkexen så att det liknar en hatt. 

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Färga frostingen grön. Det kan skilja sig i mängd beroende på färgens märke eller typ, så prova dig fram till rätt nyans. Fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa fyllningen på

    muffinsen.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Kavla ut den orange marsipanen tunt. Skär ut tio band, ca 1 cm breda och 14 cm långa. Kavla ut den gröna marsipanen tunt och skär i 3 mm breda längder och därefter i 1 cm långa strimlor. Lägg ihop fyra små strimlor till ett spänne som monteras mitt på de orange banden.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Fäst banden kring botten av struten för att dölja skarven och tryck till på baksidan så att det sitter fast.

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Sätt fast hatten på frostingen, och nu är muffinsen klara att serveras!

    Foto: Ulrika Pousette

    Häxhattarna blir en given snackis till Halloweenfikat.

Frosting

  1. 10 min + tid i kyl. Limeskalet behövs för att friska upp ­smaken på smörkrämen. Till 10 muffins:

  2. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen.

  3. Låt stå i kylen ca 1 timme.

Chokladmuffins

  1. 15 min + 15 min i ugn. Vaniljkvargen gör muffinsen saftiga. Till 10 muffins:

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Vispa i kvarg, olja och ett ägg i taget.

  3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner blandningen i smörkrämen, rör till en jämn smet.

  4. Fördela smeten i tio muffinsformar av papper, ställda i en muffinsplåt, till hälften i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Prova om muffinsen är torra med en provsticka. Låt dem kallna på galler.

Av: Petra Pettersson Foto: Ulrika Pousette

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!