Festfint med fasan

Otroligt gott recept på fasan. Servera gärna på varma tallrikar med potatisrösti, haricots verts, sås och lingonchutney.

Recept: Festfint med fasan

  1. Skär ut bröstfiléerna med en vass, lite böjlig kniv som gör det möjligt att följa tätt utmed bröstbenen. Låt skinnet på bröstfiléerna vara kvar. Lägg filéerna åt sidan på sval plats.
  2. Dela skroven i bitar. Fräs dem i olja i en gryta på hög värme ca 2 min. Tillsätt lök, morot, selleri, persilja, enbär, lagerblad och peppar. Fräs ca 3 min. Rör om hela tiden. Tillsätt vin och vatten. Sänk värmen. Låt koka försiktigt utan lock ca 30 min tills ca 4 dl fond återstår. Sila.
  3. Sås: Skala och finhacka lökarna. Fräs dem mjuka i smör i en kastrull tillsammans med enbär. Häll på 2 msk gin, fasanfonden, viltfond och grädde. Låt såsen sjuda utan lock ca 20 min tills drygt 4 dl återstår. Vispa ner vetemjöl utrört i lite kallt vatten och 2 msk gin. Låt såsen koka ca 5 min. Sila.
  4. Lingonchutney: Blanda lingon, rödlök, socker, salt, kanel, peppar och ingefära i en kastrull. Koka på låg värme under omrörning ca 10 min. Häll upp i en skål och låt chutneyn svalna.
  5. Skala och grovriv potatisarna. Stek som tunna plättar i smör i en stekpanna på medelvärme, ca 2 min på varje sida så de får en gyllengul färg. Salta och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Värm i ugnen strax före servering, på 200° ca 10 min.
  6. Fasan: Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra fasanbrösten. Bryn dem i smör ca 1 minut på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och stek tills köttets innertemperatur är 67°. Låt köttet vila ca 5 min. Värm såsen och röstin, koka haricots verts. Skiva fasanbrösten. Servera på varma tallrikar med rösti, haricots verts, sås och lingonchutney.

 

 

Recept från