Fermenterad citrus och ingefärsdryck med vassle

Recept på fermenterad citrus och ingefärsdryck med vassle. Den här drycken är frisk och innehåller nyttiga bakterier för magen. Förbered vasslen dagen före.

För 2-3 liter

Ingredienser

5 dl naturell yoghurt
6 citroner gärna ekologiska
2 lime
1 bit färsk ingefära (2 cm)
2 liter vatten
1 dl strösocker

20 min + 12 timmar i rumstemperatur + 1 månad

Gör så här:

  1. Häll yoghurten i en sil med silduk över en bunke och låt stå i sval rumstemperatur ca 12 timmar. Spara vasslen. 
  2. Halvera och pressa saften ur citroner och lime. Skala och finriv ingefäran.
  3. Blanda 1 1/2 dl vassle, citrussaft, -ingefära, vatten och socker. Häll upp i flaskor eller en stor glasburk, sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar. 
  4. Sila bort ingefäran och ställ in drycken i kylen. Låt stå ca 1 månad. Det är viktigt att flaskorna och burkarna desinficerats först och att silduken är riktigt ren, annars kan det bildas mögel. 

 

Fler recept med: Kalla drycker, Övrigt