Favaröra på gula ärter

Recept på favaröra på gula ärter. Favaröra är ett väldigt populärt tillbehör till grekisk meze.

Ingredienser

  • 3 dl ärtor - gula
  • 6 dl vatten
  • 1 gul lök - stor
  • 2 salladslökar - den vita delen
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • 0,5 dl olivolja
  • salladslök
  • kapris
  • persilja

Gör så här

  1. Lägg ärterna i kallt vatten ca 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Koka ärterna i 6 dl vatten ca 10 min. Skumma väl.

  2. Skala och skiva löken. Strimla salladslöken. Lägg löken i grytan och tillsätt olja och citronsaft. Koka tills ca 1 dl vätska återstår, ca 30 min.

  3. Mixa ärterna med mixerstav. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar. Låt kallna.

  4. Ringla över olja. Garnera med strimlad salladslök, kapris och persilja.

Recept av Maro Papadopoulou

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!