00000

En sallad garnerad med en speciell ost som används i Libanon. Den är svår att få tag på här men använd mozzarella eller annan mild ost. Sumak är en mild syrlig krydda gjord på torkade och malda sumakbär; finns i orientaliska butiker, välsorterade kryddbutiker eller via nätet (www.kryddgrossisten.com). I denna rätt ingår baale, som är långsmala lite syrliga blad som är vanliga i Libanon men svåra att finna här. Ängssyra eller rucola kan användas i stället. Skär pitabröd i bitar och fritera några min i 180° matolja.

För 10 person(er)

Ingredienser

1 gurka
4 tomater
1 gul lök
2 salladslökar
1 grön paprika
1 röd paprika
1 knippe rädisor
0,5 knippe färsk mynta
0,5 knippe färsk oregano
0,5 knippe bladpersilja
0,5 roman- eller isbergssallad huvud
1 knippe baale, rucola eller ängssyra

Dressing:

0,5 dl olivolja
0,5 citron
0,5 tsk salt
1 msk sumak
1 krm kryddpeppar mald

Garnering:

eventuellt riven ost, gärna mozzarella
2 pitabröd friterade i bitar

1. Skölj alla grönsaker. Tärna gurka, tomater, lök och salladslök i ca 1 cm stora kuber. Kärna ur paprikorna och skär i lika stora kuber. Skiva rädisorna. Strimla mynta, oregano, persilja, sallad och ängssyra.
2. Blanda samman dressingen. Häll den över salladen och blanda väl.
3. Garnera med friterade pitabröd och eventuellt riven mozzarellaost.

Fler recept med: Fest, Övrigt, Sallader