33333

Fattiga riddare på lussekatt med hjortronsylt och apelsiner ska ätas direkt, då smakar de som bäst. Riddarna kan förstås även göras med skivad vetekrans.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 lussekatter
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk, (3 %)
2 ägg
0,5 tsk salt
2 msk smör

Tillbehör:

200 g hjortron
1 dl rårörsocker
2 apelsiner
3 dl vispgrädde

30 minuter + 20 minuter för smeten att svälla

Fattiga riddare på lussekatt – gör så här:

  1. Vispa samman mjölet och lite av mjölken i en bunke till en jämn och klumpfri smet. Blanda ner resten av mjölken, ägg och salt och vispa noga. Låt smeten stå och svälla ca 20 min.
  2. Tina hjortronen. Rör ihop hjortron och socker och låt stå tills sockret lösts upp. Skala apelsinen och skär i hinnfria klyftor. Blanda med hjortronen. Vispa grädden.
  3. Dela lussekatterna på längden. Doppa skivorna i smeten. Stek dem på bägge sidor i smör i en stekpanna tills de är gyllenbruna.
  4. Servera de nystekta lussekatterna med hjortronapelsinerna och vispad grädde.