Faster Veras danska pepparkakor

Pepparkakorna är väldigt goda att äta på danskt vis - som en sandwich med en tunn skiva mandelmassa och en tunn skiva mjuk nougat mellan två pepparkakor.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Pepparkakor

  • 250 g smör
  • 325 g farin strö - brun (ca 5 1/2 dl)
  • 175 g sirap - ljus (1 dryg dl)
  • 0,75 tsk nejlikor - malda
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 0,75 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 500 g vetemjöl - (ca 8 1/2 dl)

Gör så här

  1. Koka hälften av smöret och allt socker och sirap tills sockret smält. Låt svalna. Tillsätt kryddor och bikarbonat.

  2. När smeten är helt kall tillsätts resten av smöret. Knåda i mjölet.

  3. Dela degen i två bitar som formas till rullar, ca 5 cm i diameter, ca 35 cm långa. Låt rullarna ligga i kylen tills de blir riktigt kalla och hårda.

  4. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i riktigt tunna skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kakorna kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!