00000

Pepparkakorna är väldigt goda att äta på danskt vis - som en sandwich med en tunn skiva mandelmassa och en tunn skiva mjuk nougat mellan två pepparkakor.

För 1 pepparkakor

Ingredienser

Pepparkakor

250 g smör
325 g farin strö brun (ca 5 1/2 dl)
175 g sirap ljus (1 dryg dl)
0,75 tsk nejlikor malda
1 tsk kanel mald
1 tsk ingefära mald
0,75 tsk kardemumma
0,5 tsk bikarbonat
0,5 citron, rivet skal
500 g vetemjöl (ca 8 1/2 dl)

Faster Veras danska pepparkakor – gör så här:

  1. Koka hälften av smöret och allt socker och sirap tills sockret smält. Låt svalna. Tillsätt kryddor och bikarbonat.
  2. När smeten är helt kall tillsätts resten av smöret. Knåda i mjölet.
  3. Dela degen i två bitar som formas till rullar, ca 5 cm i diameter, ca 35 cm långa. Låt rullarna ligga i kylen tills de blir riktigt kalla och hårda.
  4. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i riktigt tunna skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kakorna kallna på galler.