Recept på vegetarisk grekisk gryta med bönor och fetaost. Underbart god böngryta som passar till vardag och fest.

För 4 personer

Ingredienser

500 g potatis
1 gul lök 0,5+0,5
4 vitlöksklyftor (2+2)
500 g haricots verts frysta
4 msk olivolja (2+2)
1 burk tomater finkrossade (400 g, gärna Mutti)
1 dl vatten
1 kruka persilja grovhackad
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
2 lagerblad

Tillbehör

bröd (30g/pers)
200 g fetaost

Vegetarisk gryta med bönor och feta – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten 5 min. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av i durkslag.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bönorna i mindre bitar.
  3. Stek bönor, 1/2 lök och 2 vitlöksklyftor i 2 msk olja under omrörning 2-3 min i en kastrull. Ta upp bönorna i en bunke.
  4. Stek potatisen med resten av löken och vitlöken i 2 msk olja 2-3 min under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, vatten, persilja, buljongtärningar, salt och lagerblad.
  6. Blanda ner bönorna och sjud 5-6 min. Tärna fetaosten. Servera fetaost och bröd till böngrytan.

 

Fasolakia – böngryta med fetaost